In het afgelopen jaar hebben we de ergste gevolgen van de coronapandemie achter ons kunnen laten. De beperkende maatregelen zijn in het voorjaar grotendeels opgeheven. Economisch is Nederland ook weer uit de crisis gekomen, met een groei van 4,6 %. De meeste Noord-Hollandse regio’s hebben eveneens een krachtig economisch herstel laten zien. Het aantal arbeidsplaatsen is sterk gegroeid en er is in veel sectoren een grote vraag naar personeel.
Het jaar 2022 was echter niet alleen het jaar van economisch herstel, maar ook van oorlog. De Russische invasie van Oekraïne heeft tot een Europese crisis geleid die ook in Noord-Holland direct gevoeld wordt. Naast ongekend menselijk leed en een groot aantal vluchtelingen draagt de crisis bij aan de stijging van voedsel- en energieprijzen. Ondanks de stevige economische groei hebben steeds meer mensen moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. Dit heeft tot veel onzekerheid geleid en is tot op de dag van vandaag voelbaar.
De gevolgen van de oorlog raken ook aan ons eigen provinciale beleid. Zo hebben we ons ingezet om samen met gemeenten voldoende opvangplaatsen te realiseren voor Oekraïense vluchtelingen, vaak vrouwen en kinderen, die huis en haard hebben verlaten. Door de oorlog in Oekraïne is de import van Russisch gas in Europa nagenoeg gestopt. Dit heeft de noodzaak voor de energietransitie en de verduurzaming van onze gebouwde omgeving onder een vergrootglas gelegd. De schaarste in grondstoffen én menskracht hebben een directe impact op ons beleid. Zo worden door de schaarste projecten later gerealiseerd. Tegelijkertijd is te zien dat door de hoge inflatie, ook op het gebied van grondstofprijzen, we als provincie meer moeten uitgeven om hetzelfde doel te bereiken. De arbeidsmarkttekorten hebben invloed op onze eigen provinciale organisatie en de inzet die nodig is voor de realisatie van de grote opgaven.
In de energietransitie, de woonopgave en de opgaven in het landelijk gebied ten aanzien van stikstof zorgt schaarste er voor dat deze onderwerpen nog urgenter zijn geworden. Als provincie leveren we hieraan een onderscheidende bijdrage. In 2022 hebben we verder vorm en richting weten te geven aan deze grote opgaven.
Vanuit ons arbeidsmarktbeleid ondersteunt de provincie de zoektocht naar technisch personeel, dat onder meer nodig is om energietransitie vorm te geven. Die energietransitie ondersteunt de provincie ook met behulp van ROM InWest, dat zich met de te beheren fondsen ook richt op circulaire economie en innovatie. We hebben gemeenten ondersteund in het aanpakken van energiearmoede en met het samenwerkingsproject ‘Energieroute Noord-Nederland’ meer duurzame energie opgewekt. Binnen de Taskforce Energie-infrastructuur is en wordt hard gewerkt om de netcongestie te verminderen.
Om voldoende en betaalbare woningen te realiseren, hebben we initiatieven genomen om de woningbouwproductie in Noord-Holland te versnellen. We ondersteunen gemeenten met extra flexibele personele inzet om woningbouwprojecten te realiseren en knelpunten op te lossen. Prognoses laten zien dat de drukte op onze wegen en de vraag naar openbaar vervoer de komende jaren toe zal nemen . Ook het afgelopen jaar hebben we ingespeeld op deze ‘mobiliteitgsgroei’, zowel door te investeren als het beheren en onderhouden van wegen, bruggen en sluizen. En in te zetten op slimme verkeerssystemen en deelmobiliteit.
De door PS in 2021 vastgestelde stikstofstrategie langs de doelen reductie en herstel en de sporen gebiedsgericht en provinciebreed heeft in 2022 een nadere uitwerking gekregen voor de sectoren landbouw, mobiliteit, wonen, havens-en industrie en de natuur zelf. Deze dienen als bouwstenen voor het tot stand te brengen en in 2023 op te leveren Provinciaal Programma Landelijk gebied.
De uitvoering van het coalitieakkoord ligt ondanks alle onzekerheden op schema. 2022 was het laatste volledige begrotingsjaar voor deze coalitie en waarin we hebben geïnvesteerd in de toekomst van Noord-Holland.
In maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen geweest. Een nieuw college zal aan de slag gaan met de opgaven.