Programmaverantwoording 2022

Ruimte en Water

Doelenboom

3. Ruimte en Water

3.1 Ontwikkelen ruimtelijk beleid

3.1.1 Omgevingsvisie en omgevingswet uitdragen

3.1.2 Ruimtelijke kwaliteit borgen en stimuleren

3.2 Uitvoeren ruimtelijk beleid’

3.2.1 Bijdragen aan de optimalisering van OV- knooppunten en ketens

3.2.2 Beleid luchthavens uitvoeren

3.2.3 Visie Noordzeekanaalgebied en havencomplexen realiseren

3.2.4 Ruimtelijke structuur versterken

3.2.5 Grondbeleid uitvoeren t.b.v. provinciale doelen

3.3 Bijdragen aan betaalbaar en toekomstbestendig wonen

3.3.1 Afstemming en regionale programmering woningbouw

3.3.2 Bijdragen aan versnelling woningbouwproductie en binnenstedelijk bouwen

3.4 Beschermen tegen overstromingen en bijdragen aan klimaatadaptatie

3.4.1 Kaders stellen voor regionale keringen en investeren in ruimtelijke kwaliteit

3.4.2 Beoordelen versterkingsplannen primaire keringen en investeren in ruimtelijke kwaliteit

3.4.3 Bijdragen aan ontwikkelen en uitvoeren regionale opgaven klimaatadaptatie

3.5 Verbeteren kwaliteit water en benutten en beheren water

3.5.1 Schoon en voldoende grondwater bevorderen

3.5.2 Schoon en voldoende oppervlaktewater bevorderen

3.5.3 Waterrecreatie stimuleren

Maatschappelijk doel

De provincie zorgt samen met andere overheden voor een goede ruimtelijke inrichting van de leefomgeving. In 2022 vroeg het Rijk de provincies om samen met gemeenten en waterschappen de opgaven voor de periode tot 2030 – met een doorkijk naar 2050 – ruimtelijk te vertalen, in te passen en te combineren met de provinciale opgaven. Dit moet leiden tot een ruimtelijk arrangement met het Rijk. Hiermee heeft de provincie een start gemaakt in 2022. Op 12 december heeft minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) hiertoe het provinciaal startpakket voor de fysieke leefomgeving aan de provincies gestuurd. In het startpakket legt het Rijk de provincies de opgaven voor uit nationale programma’s op het gebied van onze fysieke leefomgeving.
Via het programma OV-knooppunten en de inzet van het OV-fonds werkte de provincie samen met partners aan duurzame verstedelijking rondom OV-knooppunten en de verbetering van de multimodale bereikbaarheid. Deze centrale en goed bereikbare locaties zijn steeds meer van betekenis voor de woningbouwopgave en werkgelegenheid, het mobiliteitssysteem en de recreatie.
Het gaat om themagerichte programma’s, zoals Woningbouw en het Nationaal Programma Landelijk Gebied, en om gebiedsgerichte programma’s, zoals voor Noord-Holland de NOVEX-gebieden Noordzeekanaalgebied, Regio Schiphol, Metropoolregio Amsterdam en Groene Hart.
In 2022 stelden Provinciale Staten de Omgevingsverordening NH2022 (OV NH2022) vast. De OV NH2022 voldoet aan de Omgevingswet en ligt klaar om in werking te treden, zodra de wet van kracht wordt.
In 2022 is een stap gezet in het versterken van de interbestuurlijke samenwerking tussen Rijk en Bestuursraad Schiphol (BRS). Het doel is de leefomgevingskwaliteit in de Schipholregio te verbeteren en uitstoot en geluid te verminderen. Tegelijkertijd moet er ruimte komen voor natuurherstel, woningbouw, infrastructuur en de verbetering van het elektriciteitsnet. Hiertoe is de Bestuurlijke Overeenkomst Intenties Samenwerking Schipholregio vastgesteld tussen vijf ministeries en de BRS. Deze wordt uitgewerkt in de NOVEX Schipholregio. Ook heeft de provincie vanuit haar rol als bevoegd gezag van regionale luchtvaart besloten om de traumahelikopterstandplaats van het ziekenhuis VUmc te verplaatsten naar het Westelijk Havengebied.
De hoofddoelen op het gebied van water zijn het beschermen tegen overstromingen en het duurzaam gebruik van water voor verschillende doeleinden. Deze beide hoofddoelen sluiten aan op de doelen van twee belangrijke Europese richtlijnen: de Richtlijn Overstromingsrisico’s (ROR) en de Kaderrichtlijn Water (KRW). Bij het beschermen tegen overstromingen staan drie elementen centraal:

  1. primaire en regionale keringen die aan de wettelijke norm voldoen;
  2. een robuuste ruimtelijke inrichting;
  3. effectieve calamiteitenplannen.

Bij het versterken van primaire waterkeringen is ingezet op: adaptieve versterkingsoplossingen die daarmee tegen lagere kosten uitgebreid kunnen worden bij klimaatverandering, en het toevoegen van extra ruimtelijke kwaliteit aan de dijk en de directe omgeving van de dijk. Hiervoor zijn de middelen ingezet uit de Reserve meekoppelkansen dijkversterkingen en kustontwikkeling.
De provincie heeft samengewerkt met gemeenten, veiligheidsregio’s en waterschappen bij het verkrijgen van meer inzicht in vitale en kwetsbare infrastructuur. Eigen netwerken (onder andere wegen en kanalen) zijn beoordeeld op klimaatbestendigheid.

Wettelijk beleidskader

Provinciaal beleidskader

Lasten & baten

x € 1.000

60.359

6,7 %

37.865

4,1 %

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12