Programmaverantwoording 2022

Economie, cultuur en welzijn

Doelenboom

6. Economie, cultuur en welzijn

6.1 Bevorderen van welvaart en welzijn door duurzame, vernieuwende en ondernemende economie

6.1.1 Ruimtelijke vestigingsklimaat bevorderen

6.1.2 Een innovatief klimaat bevorderen

6.1.3 Een veerkrachtige en duurzame arbeidsmarkt bevorderen

6.1.4 Een duurzame agrosector behouden en versterken

6.1.5 Europese landbouwprojecten cofinancieren

6.2 Toegankelijk en bereikbaar houden van culturele infrastructuur

6.2.1 Bovenlokale culturele samenwerking ondersteunen

6.3 Behouden van kwaliteit van cultuurlandschap

6.3.1 Cultuurhistorische waarden landschap versterken

6.3.2 Kennis cultuurhistorische structuren vergroten

6.3.3 Investeren in behoud van archeologisch erfgoed

6.4 Behouden en ontwikkelen erfgoed

6.4.1 Investeren in behoud en herbestemming monumenten

6.4.2 UNESCO stelling van Amsterdam behouden en herbestemmen

6.5 Uitvoeren welzijnstaken

6.5.1 Verbeteren van sportvoorzieningen en van de leefbaarheid in kleine kernen

Maatschappelijk doel

In ons beleid voor economie en cultuur in 2022 stond het bevorderen van welvaart en welzijn centraal. Zoals gesteld in de begroting zijn welvaart en welzijn intrinsiek aan elkaar verbonden. Dat heeft de Coronacrisis ook nog eens laten zien.
De economie is in transitie en deze transitie heeft zich het afgelopen jaar versneld, als gevolg van mondiale ontwikkelingen en de maatschappelijke opgaven op gebied van onder andere klimaat/energie, gezondheid, natuur en de arbeidsmarkt. 2022 stond vooral in het teken van de uitvoering van onze beleidsvisies gericht op deze transities.
Door het vertalen van onze in 2021 vastgestelde datacenterstrategie naar regels en afspraken over vestigingsvoorwaarden en door subsidies vanuit onze HIRB+ regeling hebben wij in 2022 sturing gegeven aan duurzaam ruimte-, energie- en watergebruik en verduurzaming van bedrijven.
De verduurzaming van de economie is een belangrijke drijfveer voor innovatie en andersom levert innovatie een belangrijke bijdrage aan oplossingen voor de grote maatschappelijke uitdagingen. De mede door ons opgerichte regionale ontwikkelingsmaatschappij ROM InWest is hierin voor ons een belangrijk instrument, naast onze andere MKB-instrumenten. De ROM heeft het afgelopen jaar de eerste investeringen gedaan in projecten en bedrijven gericht op energietransitie, circulaire economie en innovatie.
Belangrijke randvoorwaarde voor verduurzaming en vernieuwing van de economie is de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerd personeel en voldoende arbeidsparticipatie. In 2022 hebben we daarom verder uitvoering gegeven aan de acties uit het Manifest Arbeidsmarkt en Onderwijs die vooral gericht zijn op het versterken van de triple-helix samenwerking (bedrijven, kennisinstellingen en overheden), bijvoorbeeld in de vorm van campusontwikkeling.
Door de uitvoering van onze Voedselvisie, waarbij we ons nadrukkelijk richten op de samenwerking met agrariërs en kennisinstellingen, hebben we het afgelopen jaar de transitie en verduurzaming van de landbouw en het daarmee samenhangende voedselsysteem gestimuleerd.
Net als voor de economie, stond voor de culturele sector 2022 in het teken van herstel na Corona. Met een derde en laatste tranche van het noodfonds (motie 41) hebben wij steun geboden aan culturele instellingen van regionaal belang die in de problemen zijn gekomen als gevolg van de Coronamaatregelen. In 2022 hebben wij ook de deuren van ons eigen provinciale museum Huis van Hilde weer kunnen openen en vele bezoekers van binnen en buiten Noord-Holland ontvangen.
Onder meer met het opstellen van het uitvoeringsprogramma Hollandse Waterlinies Noord-Holland 2022 – 2025 en onze subsidies voor de restauratie van (Rijks)monumenten hebben wij in 2022 duurzaam behoud van ons erfgoed mogelijk gemaakt opdat ook toekomstige generaties van bewoners en bezoekers er gebruik van kunnen maken.
Ook voor sportvoorzieningen was 2022 een jaar van weer opstarten na Corona. Met subsidies, begeleiding en ontzorging hebben wij sportverenigingen ondersteund om duurzamer en inclusiever te worden.
Naast het economisch beleid zoals vastgelegd in het Strategisch Beleidskader Economie zet de provincie naar aanleiding van de Coronacrisis sinds 2021 extra in op economisch herstel en duurzaamheid. De inspanningen van de provincie op dit terrein zijn opgenomen in het hiervoor ingestelde begrotingsprogramma Economisch Herstel en Duurzaamheid.

Wettelijk beleidskader

Provinciaal beleidskader

Lasten & baten

x € 1.000

67.699

7,6 %

23.180

2,5 %

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12