Toelichting
Regionale samenwerking krijgt op verschillende niveaus vorm. De provincie is deelnemer in de regionale samenwerking in de Metropoolregio Amsterdam (MRA). In 2022 is op basis van de in 2021 door raden en Staten bekrachtigde bestuurlijke samenwerkingsafspraken gewerkt. De provincie neemt ook deel aan de samenwerking in Noord-Holland Noord, waarin afgelopen jaar de ambtelijke en bestuurlijke governance opnieuw is vormgegeven. Op dit moment werken de betrokkenen aan een Economische agenda Noord-Holland Noord, waarvoor een aanvraag vanuit de Uitvoeringsregeling Versterking bestuurskracht is gehonoreerd.
Verkenningen naar regionale samenwerkingsagenda’s tussen provincie en bestuurlijke deelregio’s hebben in 2022 geresulteerd in de regionale samenwerkingsagenda voor de Kop van Noord-Holland. Dit is de derde regionale samenwerkingsagenda naast die van de Gooi- en Vechtstreek en Zuid-Kennemerland. In 2022 legde GS verschillende regiobezoeken af. Begin 2022 was er een digitale ontmoeting met de West-Friese colleges. Daarna heeft GS fysieke regiobezoeken kunnen afleggen naar de regio’s West-Friesland, Kop van Noord-Holland en regio de IJmond. September 2022 zijn de nieuwe colleges en raden van de Noord-Hollandse gemeenten ontvangen op Paviljoen Welgelegen ter nadere kennismaking na de raadsverkiezingen.
De provincie is in Den Haag vertegenwoordigd door twee adviseurs Public Affairs, die Haagse ontwikkelingen volgen en delen met het provinciaal bestuur en de ambtelijke organisatie. Ook brengen de adviseurs actief Noord-Hollandse belangen onder de aandacht van Tweede Kamerleden, zoals in 2022 het belang van Zuidas dok, het doortrekken van de Noord/Zuid lijn en de Noord-Hollandse datacenterstrategie. Op bijvoorbeeld het stikstofdossier werd in de lobby richting Den Haag nauw samengewerkt met andere provincies.
De provincie volgt – en beïnvloedt waar mogelijk - de ontwikkeling van Europese wet- en regelgeving in Brussel. Het kader van de Noord-Hollandse EU activiteiten is vastgelegd in de Europastrategie 2022-2030 . Voor een efficiënte en impactvolle uitvoering van de strategie werkt de provincie samen met andere partijen. Met dat doel is de provincie bestuurlijk vertegenwoordigd in Europese instituties, zoals het Comité van de Regio’s , en in organisaties zoals de CPMR (de belangenorganisatie en denktank van maritieme- en kustregio’s). Ook wordt samengewerkt met andere provincies en het IPO in het Huis van de Nederlandse Provincies (HNP) en de Randstadsamenwerking , met andere overheden in MRA verband en met overige Europese stakeholders in netwerken als POLIS en ERIAFF . Noord-Holland is medeverantwoordelijk voor de uitvoering van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO); hieronder vallen Kansen voor West 3 (KVW3) en Interreg . In 2022 zijn voor beide programma’s de eerste openstellingen voor subsidieaanvragen gedaan. De Noord-Hollandse openstelling vanuit KVW3 bedroeg € 18,3 miljoen.