Groen

Betrekken van onze partners bij bescherming en beheer van groen

Toelichting

Het Groene Hart

Het Groene Hart kent een uniek landschap en is een gebied waar gewoond, gewerkt en geleefd wordt. Het landschap is divers, de openheid en karakter vormen een belangrijk en uniek contrast met de grote steden er omheen. Waar het Groene Hart in 2021 is aangewezen als NOVI-gebied, heeft het Groene Hart in februari 2022 de status van NOVEX-gebied gekregen.  Met extra impuls en steun van het Rijk werken we toe naar de gezamenlijke uitvoering van de verschillende grote transitieopgaven. Het Bestuurlijk Platform Groene Hart is vanwege de vertegenwoordiging van alle vier de overheidslagen het aanspreekpunt voor het NOVEX gebied Groene Hart. Een belangrijke mijlpaal van het Bestuurlijk platform was de ondertekening van de Bestuursovereenkomst Groene Hart op 19 mei 2022.

Metropoolregio Amsterdam (MRA)

In de MRA Agenda 2020–2024 staat centraal dat in een druk en verstedelijkt gebied als de MRA, ook de groene leefomgeving van groot belang is om een plezierig woon- en werkklimaat te houden. Dit is verder uitgewerkt in het 'Verstedelijkingsconcept 2050, Metropool van grote klasse met menselijke maat' (MRA, november 2021). In dat kader heeft de provincie Noord-Holland in 2022, samen met de MRA-partners, voor het Metropolitaan Landschap de volgende resultaten geboekt:

  • Er is (verder) invulling gegeven het thema landschap t.b.v. de uitvoeringsagenda NOVEX-gebied MRA (voorheen Verstedelijkingsstrategie MRA).
  • Het landschapsbelang ingebracht bij grote integrale opgaven, zoals het ontwikkelperspectief NOVEX-gebied NZKG en bij de haalbaarheidsstudie voor het transformatorstation A9-Zuid.
  • Er is een tijdelijke samenwerking van zeven partners tot stand gebracht die ruim een halfjaar (tot maart/april 2023) samen aan het ontwerpend onderzoek ‘Toekomstbestendige Heuvelrug Gooi en Vechtstreek’ werken. Doel is om te komen tot een adaptieve Heuvelrug Gooi en Vechtstreek, waarin er een toekomstbestendige wisselwerking is tussen het bodem- en watersysteem, gebruik en inrichting. De zeven partners zijn Regio Gooi en Vechtstreek, Waterschap AGV, MRA Landschap, Vitens, Waternet (drinkwater), PWN en Provincie Noord-Holland. Dit onderzoek, dat o.a. als Rijk-regioproject opgenomen in het Verstedelijkingsconcept MRA, maakt deel uit van de samenwerkingsagenda van de Regio Gooi en Vechtstreek met de provincie Noord-Holland en is een van de landschapsopgaven in het Metropolitaan Landschap.
  • Er is een onderzoek uitgevoerd naar de ruimtelijke impact van de energietransitie op het landschap in de MRA. De resultaten zijn gebruikt voor het opstellen van een checklist hoe ruimtelijk zorgvuldig om te gaan met de ‘energiebouwstenen’: van het bepalen van een zoekgebied tot de ruimtelijke positionering en inpassing van de bouwsteen. Deze checklist is besproken in Platform Ruimte/MRA en vervolgens met provincie Noord-Holland t.b.v. het borgen van de checklist in de provinciale processen.

Nationale Parken

Nationaal Park Duinen van Texel (NPDvT) en Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK)  richten zich op natuurbescherming, recreatie, educatie, promotie en onderzoek en zijn een visitekaartje van de Noord-Hollandse natuurgebieden. De provincie Noord-Holland beschouwt de Nationale Parken als een waardevol instrument om bewoners en bezoekers van Noord-Holland te betrekken bij hun groene leefomgeving. Beide parken werden ook in 2022 goed bezocht en de bezoekers waarderen hun bezoek aan het park met een 8,5 (NPZK) en 8,4 (NPDvT). De provincie Noord-Holland levert een financiële bijdrage aan de Nationale Parken. Sinds 2020 zijn beide parken aangesloten op het rijksproject Nationale Parken Nieuwe Stijl. Met rijkssubsidie, gecofinancierd met ambtelijke inzet van de provincie, werkten beide parken in 2022 verder aan een programma om een toekomstbestendig park te kunnen worden. In dat kader heeft de provincie in 2022 o.a. bijgedragen de pilots de Duintuinen en de Tuinen van Texel .

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12