Klimaat en milieu

Bevorderen gezonde leefomgeving

Toelichting

De VTH-taken (vergunningverlening, toezicht en handhaving) op het gebied van water, milieu, groen, natuur, bodem en bereikbaarheid zijn door de omgevingsdiensten uitgevoerd. Dit betreft onder andere het verlenen van vergunningen en ontheffingen voor industrie, flora en fauna, (zwem)water en de controle op de naleving ervan.
De omgevingsdiensten voerden de VTH-taken uit namens ons college op basis van de doelen, prioriteiten en kwaliteitseisen van de provincie. In 2022 hebben de omgevingsdiensten deze VTH-taken uitgevoerd volgens de uitvoeringsprogramma’s die zijn vastgesteld door de provincie. In het bijzonder de dossiers Tata Steel en stikstof vroegen extra aandacht. Dit vertaalde zich in meer inzet voor VTH-taken en in meer inzet voor handhavings- en Woo-verzoeken, bezwaar- en beroepszaken.
De spanning tussen het vergroten van de leefbaarheid en het verder ontwikkelen van de economie is goed merkbaar bij de uitvoering van de VTH-taken. Na diverse uitspraken van de Raad van State over de aanpak van de stikstofproblematiek kreeg de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN) meer aanvragen voor vergunningen en verzoeken om handhaving. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) heeft structureel te maken met extra inzet op complexe dossiers zoals Tata Steel. Ook ziet deze omgevingsdienst een structurele toename van de vraag om milieu-specialistisch advies. De wervingstrajecten voor medewerkers met deze expertise duurt langer dan voorheen. Alle omgevingsdiensten ervaren daarnaast een structurele toename van het aantal juridische procedures en problemen met het werven en behouden van medewerkers. Op basis van risico-inventarisaties brengen zij prioriteit aan in hun werkzaamheden.
De coördinatie van de VTH-taken in Noord-Holland hebben we verdeeld over de beleidsvelden ‘groen’ (natuur) en ‘grijs’ (milieu). Voor ‘groen’ heeft de provincie volgens afspraak de handhavingsuitvoeringsprogramma’s voor de Natura 2000-gebieden uitgevoerd. Dit deden we met de betrokken partijen, zoals gemeenten, waterschappen, terreinbeherende organisaties en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (OD NHN).

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12