Toelichting
Mijnbouwwet
In 2022 bracht de provincie verschillende adviezen op het gebied van opsporingsvergunningen en opslagplannen voor geothermie (aardwarmte) in het kader van de Mijnbouwwet uit aan het Rijk.
Bodemconvenant
De provincie heeft besloten de afspraken uit het Convenant Bodem en Ondergrond 2016-2020 in 2022 deels voort te zetten en de Uitvoeringsregeling subsidie Bodemsanering tot 1 januari 2023 te verlengen in verband met de uitgestelde inwerkingtredingsdatum van de Omgevingswet.
In 2022 heeft de provincie op diverse manieren gemeenten verder voorbereid op de inwerkingtreding van de Omgevingswet.
Zo werkten we aan het versterken van de kennisinfrastructuur. Daaronder valt de deelname aan de pilot ‘regionale kennisschakelpunten bodem en ondergrond’. Er zijn nieuwe landelijke bodemafspraken gemaakt, in vervolg op het Bodemconvenant. Het beleid voor PFAS in de bodem hebben we geactualiseerd (zie ook PFAS - Provincie Noord-Holland) . Er is onderzoek gedaan naar verontreinigingen met diffuus lood en PFAS, inclusief het fenomeen seaspray, in relatie tot het voorkomen van PFAS in de bodem van de kuststrook en duintuinen. Hiervoor ontving de provincie SPUK-gelden.
Spoedlocaties bodemsanering
De provincie Noord-Holland heeft nog 94 spoedlocaties bodemsanering. Op 51 locaties is de sanering volledig afgehandeld. Hiermee is ook de sanering van spoedlocaties met loodverontreiniging op speelplaatsen afgerond. Op 38 locaties is een sanering gaande en op vijf locaties lopen onderzoeken of onderhandelingen. De provincie heeft ervoor gezorgd dat op alle locaties de risico’s in ieder geval zijn beheerst. Als bodemsanering is afgehandeld blijven deze wel staan op de lijst van spoedlocaties. Ook zijn er 4 locaties overgegaan naar een ander Bevoegd Gezag, namelijk de gemeente Amsterdam. Verder is er onderzoek gestart naar loodverontreiniging in schooltuinen. Mogelijk leidt dit tot nieuwe spoedlocaties.
Voor de sanering van de spoedlocatie Cindu te Uithoorn is een SPUK toegekend door het Rijk. De voorbereiding van deze sanering is begonnen.
De provincie blijft met de partners, de gemeenten Blaricum, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren en Wijdemeren, de drinkwaterbedrijven Vitens en PWN, en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, werken aan de uitvoering van het nieuwe convenant ‘Gebiedsgericht grondwaterbeheer ’t Gooi 2021-2030’ (zie ook www.gwbeheergooi.nl ). Het waterschap heeft met aanvulling van de provincie een extra financiële bijdrage geleverd in relatie tot de locatie Laarderwaschmeren.
Nazorg stortplaatsen Wet milieubeheer
De provincie is bezig met de sluiting van de stortplaats Insteekhaven in Den helder. De sluiting staat gepland op 1 juli 2023.
De provincie heeft de monitoring laten uitvoeren van de stortplaats De Poel.
De Asset Liability Management-studie van het Nazorgfonds is in het najaar weer verdergegaan, na ontvangst van de eindrapportage ‘Rekenrente nazorgfondsen stortplaatsen’ van het Rijk. Hiermee heeft het Rijk de provincies een advies gegeven voor het bepalen van de rekenrente.
De provincie werkt mee aan een tienjarige pilot op stortplaats Wieringermeer naar verduurzaming van stortplaatsen. In 2022 kwam een rapportage van de tussentijdse evaluatie beschikbaar.