Economie, cultuur en welzijn

Bevorderen van welvaart en welzijn door duurzame, vernieuwende en ondernemende economie

Toelichting

In 2022 waren de maatregelen door de gevolgen van de coronapandemie nog duidelijk voelbaar. Begin dat jaar bleek dat de arbeidsmarkt weer sterk aantrok, maar de mate waarin verschilde per sector. De krapte op de arbeidsmarkt is nog meer toegenomen, zo ook voor beroepen die technologische en digitale skills vereisen.
In 2022 zijn de acties uit het Manifest werken en ontwikkelen 2030 Noord-Holland doorgezet. Inmiddels is er in elke arbeidsmarktregio van de provincie een Servicepunt Techniek (SPT) ingericht. Deze SPT’s matchen kandidaten en werkgevers en kunnen vouchers verstrekken voor opleiding. Bij een SPT werken 4 techniekbranches, hun Opleiding- en Ontwikkelfondsen (O&O), de arbeidsmarktregio en de provincie, samen.  Er is een succesvolle start gemaakt met de MKB-route: dit project slaat een brug tussen onderwijs en ondernemers ten aanzien van innovatie en digitalisering, gebruikmakend van skills i.p.v. diploma’s. Met aantrekkelijke bijscholingstrajecten, zijn er inmiddels 500 werkenden bereikt.
Met een bijdrage aan het programma Entree in Beweging wordt de positie van een kwetsbare doelgroep op de Noord-Hollandse arbeidsmarkt verbeterd. Het project richt zich op het ontwikkelen van  leerwerklocaties voor opleidingsniveau MBO 1 en 2. Doel is  500 tot 1000 mensen naar werk te helpen.
Ook is er een afsprakenmodel binnen de luchtvaartsector gelanceerd. Met het project ‘Mind your next step’ richt Luchtvaart Community Schiphol zich op het begeleiden van mensen van werk naar werk. Samen met bedrijfsleven en onderwijs wordt gezocht naar een structuur waarin (jonge) mensen enthousiast worden gemaakt voor technische werkzaamheden. Hierbij wordt vooral naar de skills gekeken. Daarnaast is er een pilot voor een Ontwikkelfonds gestart in Noord-Holland Noord om de toegang tot de financiering voor scholing, makkelijker te maken. Voor techniekpromotie is er een up-to-date plan van aanpak gerealiseerd. Bovendien hebben ruim 19.000 leerlingen van 480 scholen de 13 PET(Promotie Event Techniek) events bezocht in Noord-Holland. Onze Werkambassadeur heeft, vanuit de actieagenda van het manifest, diverse projecten aangejaagd.
Sinds 2015 is campusvorming de continue in het arbeidsmarkt & onderwijs beleid van de provincie en blijkt ook in 2022 van grote waarde en biedt wendbaarheid op arbeidsmarktvraagstukken zoals die zich in 2022 aandienden. De krapte in technisch geschoold personeel is aangepakt in samenwerking met de campussen. In 2022 is de stap gemaakt om de aangewezen campussen uit de Uitvoeringsagenda Arbeidsmarkt & Onderwijs 2021-2023 bovendien meer met elkaar te verbinden zodat er meer synergie en crossovers ontstaan.
In 2022 is een NHinzicht gelanceerd die toegang geeft tot veel arbeidsmarktinformatie. Het geeft de gebruiker inzicht in de ontwikkeling van de Noord-Hollandse arbeidsmarkt en het onderwijs. Op NHinzicht is bovendien de voortgang te lezen van de acties uit het Manifest. Dit  dashboard is een onmisbare informatiebron voor bestuurders, ondernemers en beleidsmakers.

Figuur: Netto participatie (%) naar leeftijdsgroep in Noord-Holland, 2013-2021

Bron: CBS

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12