Klimaat en milieu

Bijdragen aan de energietransitie

Toelichting

Prioriteiten

  • Opwekking van duurzame elektriciteit bevorderen

In januari 2022 is het Uitvoeringsprogramma van de RES 1.0 vastgesteld. Uit de RES monitor NHN en NHZ die in oktober is besproken, blijkt dat de uitvoering van de RES hapert. Sinds eind 2022 onderzoeken we (onder andere op basis van een aangenomen motie op 14 november) hoe we de uitvoering van de RES kunnen versnellen. De focus ligt op nog meer ondersteunen en ontzorgen van gemeenten.

  • Bijdragen aan de warmtetransitie

De provincie heeft als doel de gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van de warmtevoorziening van 260.000 Noord-Hollandse woningen vóór 2030. De ondersteuning bestaat onder meer uit stimuleringsregelingen. Daarnaast is het Servicepunt Duurzame Energie een stabiele factor in het ondersteunen van gemeenten.
De provincie stimuleert energiebesparing op bedrijventerreinen. Hiertoe werd eind januari het energiebesparingsakkoord gelanceerd, met als doel stimulerend toezicht op energiebesparing bij provinciale bedrijven én bedrijven die vallen onder gemeentelijke bevoegdheid. Medio december hadden veertig Noord-Hollandse gemeenten zich aan het akkoord gecommitteerd en deden 35 gemeenten een aanvraag voor een SEB-subsidie.
Het SCAN-onderzoek MRA (Seismische Campagne Aardwarmte Nederland van EBN), waarbij de geschiktheid van de ondergrond voor geothermie in kaart is gebracht, is afgerond. De resultaten van de scan zijn in het vierde kwartaal bekendgemaakt. De acties uit de routekaart aardwarmte MRA worden uitgevoerd.

  • Borgen van de energie-infrastructuur en bijdragen aan de waterstoftransitie

In 2022 gingen we verder met het uitvoeren de Adaptieve Uitvoeringsstrategie Energie-infrastructuur. Dit gebeurt via de Taskforce Energie-infrastructuur Noord-Holland, samen met de netbeheerders Liander en TenneT, gemeenten en stakeholders. De taskforce is in 2022 verder geprofessionaliseerd om te zorgen voor een goede uitvoering.
De provincie verkent de mogelijkheden voor de ontwikkeling van de waterstofmarkt in Noord-Holland. In 2022 is verder uitvoering gegeven aan de waterstofstrategie.

Omgevingsfactoren
De energietransitie – de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie – vraagt om verandering in alle sectoren van onze maatschappij. Dit vergt niet alleen grote investeringen in technologie, maar ook in mensen. Door omvang en impact van de transitie zijn er veel omgevingsfactoren waarmee we rekening moeten houden. Nu zijn dat onder andere een krappe arbeidsmarkt en een tekort aan specifieke kennis. Daarnaast is de oorlog in Oekraïne van invloed op de hoeveelheid gas die we tot onze beschikking hebben. Een ander aspect: als het stikstofprobleem niet wordt opgelost, dan komen de energietransitie en het verlagen van de CO2-uitstoot in gevaar. Verder kan bijvoorbeeld de netcongestie (krapte op het elektriciteitsnetwerk) de energietransitie vertragen.
De belangrijkste omgevingsfactoren die van invloed zijn op de uitvoering van de Actieagenda Circulaire Economie 2021–2025, zijn de economische situatie van de Noord-Hollandse bedrijven. De economische situatie is immers van invloed op de mate waarin bedrijven zich kunnen en willen richten op circulair ondernemen.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12