Toelichting
In januari 2022 is de Noord-Hollandse aanpak van de warmtetransitie 2022-2023 opgeleverd. Hiermee maakt de provincie de bijdrage aan de doelstelling om in Noord-Holland in 2050 klimaatneutraal te zijn, concreet. De provincie ondersteunde gemeenten via het Servicepunt Duurzame Energie. In 2022 zijn diverse warmteregio’s geïdentificeerd op basis van het gebruik van bovengemeentelijke warmte. Het servicepunt speelde hierin een belangrijke ondersteunende rol. Daarnaast bood de provincie diverse regelingen om verduurzaming te versnellen. Als vervolg op het programma Verduurzaming Bestaande Woningvoorraad kwam er in 2022 een nieuwe regeling naar aanleiding van een succesvolle ervaring van gemeenten.
De warmteviewer is in 2022 geactualiseerd. De viewer brengt vraag en aanbod van warmte in de provincie Noord-Holland in kaart. Voor geothermie (aardwarmte) werkten we samen met de provincie Flevoland. We gingen door met de uitvoering van het versnellingsplan Aardwarmte. Dat plan kent een aantal onderdelen, zoals: samenwerken met gemeenten en bedrijven in de uitvoering van de Routekaart Aardwarmte, voorlichting over aardwarmte, ondersteuning van beleidsvorming (bijvoorbeeld als het gaat over de verdeling van de warmte) en het opstellen van toetsingscriteria voor aardwarmtelocaties.
Daarnaast ondersteunde de provincie de glastuinbouwsector bij verduurzaming. Zo droeg de provincie financieel bij aan het ontwikkelen van samenwerkingsverbanden, zoals het Greenports-netwerk, en aan projecten die via deze samenwerkingsverbanden tot stand komen. Met geld van de provincie werd bij de Greenports een consultant energietransitie aangesteld.