Toelichting
In de provinciale Woonagenda 2020-2025 staat dat alle regio’s een woonakkoord opstellen waarin afspraken staan met de provincie over aantallen woningen, opgaven en acties. In 2022 kwam de regio Kop als laatste een woonakkoord overeen, in West-Friesland is het eerder gesloten woonakkoord in 2022 geactualiseerd, in alle overige regio’s worden de woonakkoorden uitgevoerd.
Regio’s kunnen subsidie aanvragen voor de uitvoering van afspraken uit het woonakkoord. Voor de regeling is in totaal € 2.635.000 beschikbaar tot en met 2025. Er is in 2022 voor circa € 400.000 subsidie verleend voor negen projecten.
De Monitor Woningbouw houdt zicht op de naleving van de afspraken uit de woonakkoorden. De voortgang kwam ter sprake in bestuurlijke overleggen met de regio's. In diverse regio’s gingen projecten van start om op basis van het instrument WoonZorgwijzer afspraken te maken over de kwaliteit van woningen en over welzijn, zorg en voorzieningen.
In 2022 zijn drie digitale woonakkoord-overleggen georganiseerd met de regionale ambtelijke coördinatoren van de woonakkoorden. Ze zijn bedoeld om kennis uit te wisselen, bijvoorbeeld over het Masterplan Wonen, de woondeals en prestatieafspraken met het Rijk of over gezond, duurzaam en toekomstbestendig wonen.
Op 9 november 2022 organiseerde de provincie een (hybride) netwerkconferentie over onder andere de (tussen)resultaten van het Masterplan Wonen en de toekomstscenariostudie Ruimtelijke Verkenningen van het PBL. Ook werden enkele goedbezochte inspiratiesessies georganiseerd, onder andere over 'emissieloos bouwen’ en ‘een thuis voor iedereen’.
De provincie voerde stikstofberekeningen uit voor woningbouwplannen in Noord-Holland die tot 2030 gepland staan. Daaruit blijkt dat de woningbouw weliswaar in beperkte mate tot de uitstoot van stikstof leidt, maar ook dat een groot deel van de plannen ermee te maken heeft. De resultaten van het onderzoek bespraken we met gemeenten. De provincie helpt hen waar mogelijk met kennis en informatie. We hebben een brief naar de minister gestuurd over het stikstofprobleem en de Noord-Hollandse situatie, waaronder de grote woningbouwopgave en het tekort aan stikstofruimte om deze opgave te realiseren.
In MRA-verband is een publiek-private samenwerking uitgewerkt in het Convenant Toekomstbestendige Woningbouw. Hier komen de verschillende duurzaamheidsthema's samen in een toetsingskader. Bij woningbouwprojecten kan dit gebruikt worden om ambitieniveaus vast te stellen en afspraken te maken. In het convenant zijn energieneutraliteit, circulariteit, klimaatadaptiviteit, natuurinclusief bouwen, een gezonde leefomgeving en duurzame mobiliteit opgenomen. Op 29 september ondertekenden 99 partijen (inclusief de provincie) het convenant.
Om de transitie naar een circulaire bouw te versnellen, stelde de provincie in 2022 een circulair bouwexpert en een ketenaanjager voor de bouw aan. Zij richten zich respectievelijk op de ondersteuning aan gemeenten bij de uitvoering van plannen en het smeden van ketens in de bouw.
De Viewer woningbouwlocaties is in 2022 voor zowel de MRA als voor Noord-Holland Noord geactualiseerd. Het Dashboard Wonen is ook geactualiseerd.
Effectindicator 3.3.1
Toelichting
Het woningtekort is een indicator die de demografische druk op de woningmarkt weergeeft. Hierbij wordt gekeken wat de woningvraag is t.o.v. het aanbod. Tot 2020 liep het woningtekort op. Als gevolg van de Coronacrisis is de bevolkingsgroei gedaald. De verminderde bevolkingsgroei wordt veroorzaakt door een hogere sterfte en een sterk verminderd buitenlands migratiesaldo. De lagere bevolkingsgroei vertaalt zich in een lagere huishoudenstoename. Doordat het aantal gebouwde woningen groter was dan de huishoudensgroei is het woningtekort in de loop van 2020 gedaald. In Noord-Holland ligt het tekort begin 2022 op 4,8%. Om het tekort terug te brengen tot acceptabele proporties, het streven van het rijk is een tekort van maximaal 2%, zullen zo snel mogelijk meer woningen aan de voorraad moeten worden toegevoegd.
Bron: ABF Research