Toelichting
In 2022 is het integrale gebiedsprogramma Laag Holland vastgesteld, met een looptijd tot 2030. De Regiegroep Laag Holland -met bestuurders van gemeenten, hoogheemraadschap, landbouw- en natuurorganisaties onder voorzitterschap van de provincie- is hier nauw bij betrokken geweest en heeft haar waardering uitgesproken over het bereikte resultaat. De investeringskosten van het gebiedsprogramma zijn grofweg € 1 miljard, waarvan € 580 miljoen voor rekening komt van de overheden. De besluitvorming rondom het NPLG en het PPLG moet in de loop van 2023 duidelijkheid geven of dit bedrag al dan niet beschikbaar komt. Hieronder per gebied de belangrijkste ontwikkelingen in 2022:
- Voor Polder Westzaan is 2022 afgerond met de vaststelling van een gebiedsvisie door de provincie en de gemeente Zaanstad. Besloten is dat de koers ligt op verbrakking van de gehele polder, met inachtname van drie (brak)water gerelateerde onderzoeksvragen die nadere uitwerking verdienen.
- In Waterland-Oost is de planvormingsfase voor het deelgebieden Peereboom en Opperwoud nagenoeg doorlopen. Het voorlopig ontwerp (VO) van het inrichtings- en beheerplan is binnen het gebied gedeeld met eigenaren en pachters.. Het definitief ontwerp (DO) is vrijwel af. Voor het deelgebied de Nes geldt dat het VO gereed is.
- In de Eilandspolder en Polder Mijzen is het gebiedsproces gestart. Er is voor enkele bedrijven actie ondernomen om verplaatsing, stallenverbouw en NNN-realisatie mogelijk te maken.
- In het Oostzanerveld is het gebiedsproces in volle gang. Er is een werkgroep opgericht bestaande uit diverse organisaties die in gezamenlijkheid heeft bedacht hoe zij met het gebied wenst te komen tot een gedragen toekomstperspectief. Begin 2023 vinden informatieavonden plaats.
- In het deelgebied Wormer- en Jisperveld is een ambtelijke werkgroep opgericht en zijn de eerste bedrijven bezocht.
Zeven projecten van het programma Vitaal Platteland Laag Holland zijn in 2022 in uitvoering of in uitvoering gegaan. Dit zijn projecten in de deelgebieden Burkmeer, Landelijk Noord, Waterland-Oost, Ilperveld en het Alkmaarder- en Uitgeestermeer. In de Burkmeer wordt praktijkervaring opgedaan met de teelt en afzet van lisdodde; in het Ilperveld met aanleg van tenminste vijftig hectare groeiend veen en in Landelijk Noord met maatregelen om de bodemdaling te beperken. Van het achtste project (Wormer- en Jisperveld) is een concept Plan van Aanpak ontvangen. Van de overkoepelende deelprojecten Kennis & Inzicht en Recreatief Grid zijn deelproducten opgeleverd. Deze producten hebben inzicht gegeven in het watersysteem en de recreatieve en toeristische opgaven van de regio Laag Holland. Het Innovatieprogramma Veen is met een slotsymposium afgesloten. De agrarische natuurvereniging heeft met subsidie van de provincie een ‘Veenweideloket’ geopend om boeren met kennis en investeringen te helpen om meer ervaring op te doen met deze methoden. De experimenten met natte teelten (zoals lisdodde) gaan door in een landelijk onderzoeksprogramma, waarvan de provincie medefinancier is.
Terugdringen CO2-uitstoot en tegengaan Bodemdaling
T.a.v. het terugdringen van CO2-uitstoot en daarmee het tegengaan van Bodemdaling in Laag Holland wordt verwezen naar de passage hierover onder 5.1.1.