Groen

Beheren van de groenstructuur

Toelichting

De provincie Noord-Holland heeft veel natuurgebieden. Deze natuurgebieden zijn van belang voor de biodiversiteit, maar geven ook de mogelijkheid om er te recreëren. Ook veel van de agrarisch gebruikte gronden hebben een belangrijke functie voor de biodiversiteit. Met name voor weidevogels zijn deze gronden belangrijk. De provincie Noord-Holland verstrekt subsidie voor het beheer van natuurgebieden en agrarische natuur. De subsidieregelingen voor het (agrarisch) natuur- en landschapsbeheer zijn in 2022 voortgezet.
Natuurbeheer is van essentieel belang om de kwaliteit van ingerichte hectares conform vastgesteld natuurtype te waarborgen. Daarom zorgt de provincie ervoor dat iedere Terreinbeherende Organisatie (TBO) en particulier die dat wil, ook beheersubsidie kan aanvragen in het NNN. Om die reden worden in de openstelling meer hectares begroot dan verwacht, om te voorkomen dat aanvragen voor beheersubsidie moeten worden afgewezen vanwege het feit dat het subsidieplafond is bereikt.

  • Het areaal waarvoor natuurbeheersubsidie wordt verstrekt is in 2022 gestegen met 615 hectare, wat mede te verklaren is door de uitbreiding van het NNN. Dit aantal is conform verwachting. In diverse natuurgebieden waar de looptijd van de natuurbeheersubsidie zijn afgelopen zijn nieuwe subsidiebeschikkingen afgegeven. Zo kunnen deze natuurgebieden duurzaam beheerd blijven.
  • In 2022 zijn de gebieden Zeevang en Amstelland opengesteld voor extra agrarisch natuurbeheersubsidie in het kader van het landelijke Aanvalsplan grutto . Doel in deze gebieden is het optimaliseren van weidevogelbeheer. Door de openstelling is het areaal met agrarisch natuurbeheer in deze gebieden toegenomen.

Daarnaast is in 2022 gewerkt aan de 10 actiepunten van het Actieplan weidevogels , waarbij ook het landelijke Aanvalsplan grutto werd gevoegd. Per 1 januari 2023 treedt het vernieuwde Europese Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) in werking. De subsidies voor agrarisch natuurbeheer maken hier deel van uit. In 2022 is door de gezamenlijke provincies en het Rijk gewerkt aan de voorbereiding van de invoering.
Het Openstellingsbesluit agrarisch natuurbeheer- en landschapsbeheer voor een nieuwe 6 jarige periode vanaf 2023 is in 2022 voorbereid en opengesteld. Voortkomend uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is nu ook beheersubsidie voor klimaatmaatregelen mogelijk. Voor Amstelland, Spaarnwoude, West-Friesland en Laag Holland zijn voor de komende jaren extra middelen beschikbaar vanuit het landelijk Aanvalsplan grutto.
Op 7 april 2022 is door alle participanten in de Stichting Goois Natuurreservaat (GNR) de ‘Overeenkomst m.b.t. de uittreding van de Provincie Noord-Holland uit het Samenwerkingsverband Stichting Goois Natuurreservaat’ ondertekend, waarmee de provincie met terugwerkende kracht per 1 januari 2021 uit het GNR is getreden. Hiermee kwam een einde aan 90 jaar lidmaatschap van het GNR. De uittreding uit het GNR laat onverlet dat de provincie zich blijvend inzet voor het ontwikkelen, herstellen, beschermen en beheren van de Gooise natuurgebieden.

Prestatie-indicator 5.2.1

Toelichting

Dit betreft het oppervlakte grondgebied dat in beheer is als natuurgebied. Hierbij gaat het om gesubsidieerd natuurbeheer in het kader van het Subsidiestelsel Natuur en Landschap.

Bron: Provincie Noord-Holland

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12