Groen

Beheren van de groenstructuur

Toelichting

In 2022 heeft de provincie een gebied overstijgend onderzoek laten uitvoeren om inzicht te krijgen in het functioneren van onze tientallen natuur- en recreatiegebieden die een belangrijke rol spelen in het recreatief gebruik van inwoners en toeristen, en hoe de gebieden zich tot elkaar verhouden. Belangrijke conclusies uit het onderzoek zijn dat de recreatieve tekorten groot zijn en nog groter worden en dat de huidige balans tussen recreatie en natuur niet op orde is.
Een aantal conclusies uit het onderzoek waar we in 2022 gestart zijn om te werken aan oplossingen en in 2023 een vervolg geven:

  • Op dit moment is naar schatting in ca. 70% van de gebieden in Noord-Holland sprake van een probleem met de draagkracht en huidige opvangcapaciteit van bezoekers.
  • Het aantal inwoners in Noord-Holland groeit naar verwachting van bijna 2,9 miljoen in 2021 naar bijna 3,4 miljoen in 2050. De toename van het aantal inwoners leidt tot een verwachte forse stijging van het aantal vrijetijdsactiviteiten. Ook het aantal toeristische overnachtingen (binnenlands en buitenlands) neemt naar verwachting sterk toe. Hierdoor wordt de vraag naar groene recreatieruimte groter en neemt de recreatieve druk toe.
  • De recreatieve druk gaat in de toekomst het meest toenemen in de groen- en natuurgebieden in Zaanstreek Waterland, Amstelland-Meerlanden, Zuid-Kennemerland en IJmond. Ook de kustgebieden moeten met een extra groei rekening houden.
  • Op dit moment is er in alle delen van Noord-Holland (behalve de Kop van Noord-Holland) een groot tekort aan recreatieruimte. Het tekort is relatief gezien het grootst in de regio’s West-Friesland, Zaanstreek-Waterland en Amsterdam, Amstelland-Meerlanden.
  • Als gevolg van de veranderende vraag ondervinden verschillende gebruikersgroepen in de natuur door botsende belangen hinder van elkaar.

De provincie Noord-Holland vindt een goede balans tussen natuur en recreatie noodzakelijk. Dit evenwicht komt steeds vaker in gevaar door toenemende drukte. Terreinbeherende organisaties (TBO’s), natuurorganisaties, gemeenten en de provincie werken al samen om de druk op de natuur en recreatiegebieden te spreiden.
Onderdeel van deze opgave is om de bestaande recreatievoorzieningen optimaal te ontsluiten via recreatieve routenetwerken voor wandelen, fietsen en varen. Daarom levert de provincie een bijdrage aan organisaties Wandelnet en Fietsplatform . In 2022 is de uitbreiding van het Wandelnetwerk Noord-Holland in Zuid-Kennemerland gerealiseerd. Aan het einde van 2022 is de gemeente Texel opgestart om ook in dit laatste deel van de provincie het Wandelnetwerk Noord-Holland uit te rollen.
Een groot deel van de omvangrijke Noord-Hollandse recreatiegebieden is in beheer van recreatieschappen . De provincie participeerde ook in 2022, samen met gemeenten, in deze schappen. Om de governance van de recreatieschappen te verbeteren is in 2022 het Bestuursbureau Recreatieschappen gestart. Hiermee is de in het coalitieakkoord genoemde scheiding van beleids- en beheertaken gerealiseerd. In 2022 is hard gewerkt aan de opheffing per 31-12-2022 van Recreatie Midden-Nederland, die het beheer in het Plassenschap Loosdrecht voor haar rekening neemt. Dit beheer is per 1 januari 2023 overgenomen door de gemeente Wijdemeren.

Prestatie indicator 5.2.2

Indicator

Meeteenheid

Begroot

Gerealiseerd

Toelichting

Bezoekersaantal recreatiegebieden

Aantal

11,2 mln.

13,8 mln.

Per 2022 wordt gebruik gemaakt van een nieuwe methodiek om de bezoekersaantallen te registreren (GPS signalen van telefoons van bezoekers i.p.v. meetlussen in de paden). Een nadere analyse van deze cijfers moet nog uitwijzen wat dit zegt over het gebruik van recreatiegebieden.

Deze pagina is gebouwd op 07/05/2023 16:19:33 met de export van 07/05/2023 13:00:12